Overweegt u een thuisbatterij te plaatsen?

al dan niet met zonnepanelen

vul je gegevens hieronder in

Groepsaankoop thuisbatterij
(eventueel met zonnepanelen)

Schrijf u vrijblijvend in op de groepsaankoop thuisbatterij. U ontvangt een e-mail met uw persoonlijk inschijfnummer en wordt gecontacteerd door de installateur.

Waarom een thuisbatterij?

Een thuisbatterij laat u toe om de te veel productie van stroom door uw zonnepanelen op te slaan. U beheert de opslag van uw eigen zonne-energie en bent minder afhankelijk van de energieleverancier.

Subsidie

Mede door de subsidie van de Vlaamse Overheid is een thuisbatterij voor de meeste gezinnen met zonnepanelen een rendabele investering. De premie bedraagt mogelijks 225 euro per kWh werkelijke capaciteit. Meer informatie omtrent de premie. 

Is een thuisbatterij interessant? 

Bij een zonnepaneelinstallatie bedraagt de meerprijs van een thuisbatterij ongeveer €5000 (plaatsing en keuring inbegrepen). Aangezien er een subsidie voorzien wordt van €1725 bedraagt de reële investering van een thuisbatterij €3275 (€5000 -  €1725).

Een thuisbatterij van 10 kWh heeft veel capaciteit waardoor er tot 40% meer eigen verbruik kan gerealiseerd worden Bij een gemiddeld jaarverbruik van 4000 kWh zal je dus 1600 kWh minder elektriciteit afnemen. Aan €0,48/kWh komt dit op een besparing van €768/jaar.
Bij gelijkblijvende prijzen zal een investering van €3275 die €768 per jaar bespaart in 4,26 jaar terugverdiend worden.

Er werd bij deze berekening geen rekening gehouden met de injectie. Bij de huidige tarieven (€0,16/kWh) bedraagt die €256 (1600 kWh aan €0,16). Deze injectietarieven zullen wellicht in de toekomst meer en meer fluctueren, waardoor dit tarief in de zomer lager kan liggen. Wij verwijzen hierbij naar de evolutie richting dynamisch tarief.

Enkele feiten:

Zodra de terugdraaiende teller wegvalt, valt het percentage eigen verbruik van de installatie terug op ongeveer 30%. De rest wordt op het net geïnjecteerd. U krijgt hiervoor een lage vergoeding. Het wordt dus belangrijk om zoveel mogelijk energie rechtstreeks te verbruiken. U kunt het eigen verbruik bijsturen door grote verbruikers over de middag in te schakelen.

Een slimme combinatie van zonnepanelen, thuisbatterij, meet- en monitoringsystemen verhoogt het eigen verbruik ook, en dat tot 60-70 %, zodat er slechts een klein overschot van de opbrengst aan zonne-energie in het net verdwijnt.

Een thuisbatterij vlakt piek verbruiken af en biedt extra voordelen naar het toekomstige capaciteitstarief toe.